En tävling är mer än en resultatlista

Säsongen 2015 har för School of Golf startat väldigt bra med många fina placeringar och totalt fem segrar hittills. Det är ingen slump, utan bara ett resultat av målmedveten, hård och långsiktig träning. Tävlingar följs oftast via livescoring och resultatlistor, men detta visar dock bara siffror på ett papper och inget om vad som egentligen har hänt. Det är otroligt lätt att stirra sig blind på resultat, men det finns så mycket mer än dessa resultatlistor. I golf sker mycket bakom kulisserna och det sker en ständig process bakom dessa resultatlistor som inte alla gånger syns så tydligt.

Ett beskrivande exempel är detta som är ett utdrag ur alumni Lisa Andersons blogg:

“Jag är väldigt nöjd med mycket av mitt spel denna tävling. Jag fick bl a bekräftat igen att jag nu slår längre. Jag tog denna tävling, till skillnad från förra, rätt klubbval i princip hela tiden (jag vågade slå en klubba som jag förra året inte hade kommit fram med). Från tee slog jag trä 4 nästan hela tiden, kändes mer safe, och den gick oftast lika långt som medspelarnas drivar så det var ju väldigt positivt det också! Jag gjorde väldigt mycket bra denna tävling men förlorade tyvärr mot ruffen ett par hål. Jag slog många bra slag men några sneda också tyvärr och det straffades man rejält för (=dubbelbogey) på denna bana tyvärr. Så inte nöjd resultatmässigt men jag tar med mig det bra och jobbar på och ser fram emot nästa tävling istället. Är verkligen på tävlingarna jag får testa mitt spel och mina “nya svingförbättringar/ändringar” och det är under tävling man utvecklas mest så det känns bra att det kommer många på rad nu snart”. 

IMG_1612

Hela Lisas blogginlägget kan ni läsa HÄR.

Marginalerna är otroligt små i golf och att missa cuten med ett ynka slag är otroligt frustrerande och tråkigt. Detta inträffade Therése Larsson under LET Access tävlingen i Schweiz förra veckan. Men om det vore det enda man packade med sig hem efter en tävling, är det ingenting. Men som Tessan skriver: “Jag har tagit mig över en tröskel som jag för en tid sen aldrig trodde jag skulle komma över! Jag är stolt över mycket jag åstadkommit under denna tävlingen!”. Detta är en process som Tessan själv har jobbat med, men som inte syns i en resultatlista. Dock har det under tävlingen skett stor utveckling och hon har fått med sig värdefulla resultat av sina processer att packa med sig hem. Även om det arbetet inte syns i resultatlistan nu, så kommer arbetet med detta att visa sig på en resultatlista i framtiden.

 

Det är det här som är hårt arbete och det är det här som skapar segrar och framgång. Det är värt att uppmärksammas! Ibland handlar inte en tävling om att vinna, utan det kan handla om att utmana sig själv och göra “obehagliga” saker/förändringar i tävlingssituation. En förändring och utveckling tar tid och dessa delar kräver träning under tävling för att sedan visa sig i resultatlistan. Om en spelare vågar genomföra sina processer under en tävling kan bara det vara en seger i sig.

 

En seger är alltid ett tydligt kvitto på att träningen har gett resultat. Men att vinna varje tävling sker inte och det gäller därför att se de positiva delarna som varit och ta med sig feedbacken som vad som måste förbättras. HÄR är ett annat blogginlägg där alumni Josefin Odenring reflekterar och utvärderar sin insats under LET Access tävlingen i Schweiz. Genom att följa spelarna via deras hemsidor och bloggar får man en inblick om vad som sker bakom kulisserna av en resultatlista.